Alcatuirea firului de par

Alcatuirea firului de par

Firul de par se formeaza la nivelul radacinii, ce este compusa din doua portiuni : bulbul pilos si papila foliculara sau dermica. El se naste dintr-un buzunar al epidermei, dintr-un ansamblu ce poarta numele de folicul pilar.

Papila dermica este responsabila cu nutritia firului de par, caruia ii asigura printr-o densa retea vaculara elementele necesare dezvoltarii sale. Papila foliculara este structura ce regleaza ciclul de crestere al firelor de par, care este mai accelerat cu cat circulatia este mai intensa si vascularizatia mai bogata.

Aceasta este structura pe care o distrugem in cadrul tratamentului de epilare cu laser.

Bulbul  este structura de proliferare a foliculului pilos si de multiplicare celulara, care formeaza ulterior tulpina sau tija firului de par.

In codul nostru genetic sunt programate atat numarul de foliculi pilosi, cat si numarul de cicluri pilare prin care un folicul poate sa treaca.
Dispunem de o rezerva de mai multe sute de cicluri - cu variatii de la zona la zona -  insemnand mai multe sute de fire de par generate de un folicul de par in cursul vietii. O data ce durata de viata predeterminata a unui folicul este consumata, foliculul nu mai poate forma noi fire de par.

Un fir de par este format din: tija - partea libera si foliculul pilos, care se gaseste in derm - mai superficial sau mai profund, in functie de zona de implantare.
Ca exemplu, foliculii in zona inghinala sunt situati la o adancime de 3,5-4,5mm.

O alta variabila in modul de dispunere a foliculilor este si densitatea acestora.
Pentru a continua exemplificarea cu zona inghinala, aici media este de 70 foliculi/cm patrat, spre deosebire de buna superioara, unde concentrarea lor este de 500 foliculi/cmp.

Orificiul prin care firul de par iese din piele se numeste ostium folicular.
Firul de par provine din foliculul pilos, structura situata in derm, stratul intermediar al pielii situat intre epiderm la suprafata si hipoderm in profunzime.
Radacina firului de par se gaseste la baza foliculului pilos si este singura zona inervata a structurii firului de par, fiind si partea vie a parului.

Tija firului de par este partea vizibila a acestei structuri, este constituita din celule epiteliale care se divid continuu si se diferentiaza.Aceste celule migreaza spre suprafata pielii in forma de coloane si se dispun in straturile tecii firului de par, care sunt - de la interior catre exterior - medulara, cortex si cuticula.
Din momentul producerii acestor celule, ele mor si devin dure.

Foliculul pilos este teaca formata in jurul radacinii prin infundarea epidermului la  nivelul porului. Foliculul pilos se termina cu bulbul - o umflatura - ce prezinta la baza o depresiune mica - papila, prin care ajung vasele de sange.
Tot din elementele structurale ale intregului ansamblu compus din fir de par si radacina fac parte si muschiul erector al parului, intins obllic intre epiderm si bulb.Prin contractie involuntara - fiind un muschi neted - ridica firele de par si creaza aspectul de piele de gaina.
Glanda sebacee este o alta structura anexa firului de par, ce produce sebumul care unge firul de par si ii confera stralucire.

Suprafata exterioara a firului depar este cuticula, ce da firului de par forta si stralucirea, avand celule dispuse precum solzii de peste.
La interior se afla cortexul caruia ii datoram culoarea, iar in interoriul cortexului se afla medulara.

Culoarea parului este predeterminata genetic, la fel ca si culoarea pielii sau tipul de piele. Melanina este proteina din cortexul parului care imprima cat de inchisa sau deschisa este culoarea parului nostru.

Eumelanina este cel mai raspandit tip de pigment, avand doua subvarietati : eumelanina neagra si eumelanina bruna, care dau parului culoarea neagra, bruna, galbena si gri. Un pigment mai rar intalnit este pheomelanina, responsabila pentru parul roscat.

Melanina este cromoforul de tinta in cadrul tratamentului de fotoepilare.

Firele de par sunt alcatuite din keratina - o proteina din care sunt formate si unghiile. si care confera consistenta. Parul si unghille mai sunt numite si fanere - anexe ale pielii.