Mecanismul de actiune si parametrii de tratament pentru epilarea laser

 Raza laser aplicata pe tesutul viu are diferite efecte asupra componentelor tisulare depinzand de spectrele de absorbtie.

Cromofor este numele generic dat tintei pigmentate care absoarbe lumina laserului. In cazul epilarii laser, tinta este melanina.

Termoliza selectiva in cazul epilarii cu laser


Termoliza selctiva - distrugerea selctiva a tintei fara lezarea tesutului inconjurator. Scopul fototermolizei selctive este de a avea suficienta energie pentru a penetra si de a fi absorbita de tinta dorita, minimizand concomitent efectele asupra tesuturilor inconuratoare.

Metoda a fost introdusa de Anderson si Parrish in 1983.

Energia si durata pulsului sunt in asa fel concepute incat tintele sa fie incalzite intre 70 grade Celsius si 80 grade Celsius, temperatura la care proteinele tintei sunt coagulate.

Telul tuturor tratamentelor estetice cu laser este incalzirea selectiva a tintei, dupa cum au afirmat in lucrarea originala R.Rox Anderson si John Parrish : " Acesta tehnica se bazeaza pe absorbtia selectiva a unui puls scurt  de radiatie pentru a genera si limita caldura la anumite tinte pigmentate. O necesitate absoluta este ca tintele sa aiba absorbtie optica mai mare la anumite lungimi de unda ca tintele inconjuratoare."

Iata ce postuleaza in continuare descoperitorii acestei metode ce a revolutionat cu adevarat procedurile cu laser si aparate pe baza de lumina:


" In timpul expunerii laser, absorbtia converteste energia radianta in caldura. Tintele incep sa transfere aceasta caldura catre imediata vecinatate aflata la o temperatura mai scazuta, in principal prin difuzie termica, insa acest proces dureaza, iar caldura este initial limitata la tinta in timpul expunerii "

Eficienta tratamentului de epilare laser

Eficienta tratamentului depinde de parametrii laserului : lungimea de unda, puterea laserului, dimensiunea spotului laserului, timpul de expunere si fluenta.

Daca parametrii sunt alesi corect, cromoforii tinta sunt distrusi selectiv fara a leza tesutul inconjurator.

Principalele componente ale pielii care absorb raza laser sunt apa, melanina si hemoglobina.
Acestea se numesc cromoforii pielii si au diferite spectre de absorbtie.
Lumina violeta este puternic absorbita de melanina si putin absorbita de apa.
Culorile galbena si verde sunt absorbite in mod special de melanina si putin absorbite de apa.
Anumite unde ale spectrului galben si verde sunt puternic absorbite de hemoglobina si oxihemoglobina, ceea ce inseamna ca sunt absorbite de vasele de sange.
Lungime de unda din infrarosu sunt absorbite de apa, oarecum melanina si aproape deloc de hemoglobina.
Alegerea lungimii de unda potrivite afecteaza cromoforul tinta al pielii si ca urmare tratamentul.

Lungimea de unda este culoarea luminii utilizate. Lungimea de unda este de o importanta critica din moment ce determina absorbtia energiei luminoase de catre tinta pigmentata - cromofor.
De asemenea, in cazul epilarii cu laser, tinta vizata se afla sub suprafata pielii, iar lungimea de unda joaca un rol in adancimea de penetrare a energiei luminoase, cauzata si de refractie.

In functie de curba de absorbtie a radiatiei luminoase in melanina, lungimile de unda cele mai potrivite pentru epilare sunt 755 nm - laserul alexandrit, 810 - laserul dioda, 1064 - laserul nd-yag.
Cea mai buna absorbtie se inregistreaza la lungimile de unda aflate in zona ultravioleta - 400 nm - dar nu sunt potrivite pentru epilare, deoarece se inregistreaza o absorbtie prea mare si in piele, ducand la arsuri ale epidermei.
Lungimea de unda 1064 nm - Nd-Yag -  nu este prea potrivita pentru tipul de piele cel mai des intalnit la noi in tara, ci pentru piele inchisa la culoare - indieni, negri.

Largimea pulsului este intervalul de timp in care energia este livrata. Pentru un tratament eficient, largimea pulsului ar trebui sa fie mai scurta decat timpul de relxare termica al tintei vizate. Exemplu 3 ms

Timpul de relaxare termica este o masura a timpului necesar energiei absorbite de catre tinta pentru a difuza in tesutul inconjurator.

Fluenta este energia luminoase livrata pentru a incalzi tinte masurata masurata unitatea de suprafata. Finid un raport, pentru a obtine din calcule o fluenta mai mare, se recurge la utilizarea unei dimensiuni mai mici a spotului. Exemplu: 20 J/ cmp

Dimensiunea spotului este diametrul fascicolului la suprafata pielii. Acest parametru afecteaza adancimea penetrarii si viteza tratamentului. Exemplu: 18 mm marimea spotului laserelor Candela - cel mai mare din lume.

Frecventa repetarii este numarul de pulsuri pe secunda si determina de asemenea viteza tratamentului. Exemplu: 2 Hz