Ce se intampla in timpul tratamentului de epilare definitiva?

Intrebari si raspunsuri despre epilarea definitiva 

Ce simti?

Senzatia pe care o aveti in timpul tratamentului este de usoara piscatura – ca de banda de elastic- si de caldura.

Fiecare fir de par ce absoarbe energia luminoasa si pe care o converteste in energie calorica, se incalzeste pana la 70 de grade Celsius si astfel trimite cortexului cerebral semnalul de senzatie la limita celei dureroase. Cu cat sunt mai multe fire ce absorb simultan emisia laserului sau IPL, cu atat senzatia transmisa cortexului este mai intensa.

O mai mare densitate de fire, precum si fire de par mai groase si mai inchise la culoare se reflecta intr-o senzatie mai intensa in timpul tratamentului.

Cu cat suprafata capului de tratament al echipamentului este mai mare, cu atat senzatia in timpul sedintei este mai intensa. Un cap mai mare de tratament inseamna ca mai multe fire de par sunt tratate simultan.

Barbatii ce trec prin aceasta procedura resimt un disconfort mai mare decat femeile, din cauza ca parul corporal masculin este in general mai gros decat cel feminin.

Cum si cand actioneaza laserele?

 Laserele sunt cu adevarat eficiente numai in faza anagen, cand celulele matrice ale parului se divid rapid si migreaza inspre exterior din tija si cand incarcatura in melanina este la cel mai inalt nivel.

Durata fazei anagen stabileste lungimea parului pe diferite zone ale corpului.

Faza telogena variaza ca durata de la o zona a corpului la alta. De exemplu, faza telogena poate dura pana la un an pe picioare.

Pentru ca nu toate firele de par sunt in faza anagena la orice moment dat, tratamentele de laser trebuie sa fie repetate pentru a capta noile fire de par ce ajung in faza anagena. Durata de timp pe care un folicul pilos o petrece in faza anagen este determinata genetic.

La finalul fazei anagen un semnal necunoscut determina intrarea folicului intr-o faza catagena.

La finalul fazei anagen, firele de par intra intr-o faza catagena ce dureaza aproape 1 sau 2 saptamani, in timpul fazei catagen foliculul pilos se strange pana la aproape 1/6 din lungimea normala. Partea inferioara este distrusa iar papila dermala se odihneste sub aceste structuri. 

Faza de repaus urmeaza celei catagen si dureaza in mod normal 5-6 saptamani. In acest timp, parul nu creste dar sta atasat de folicul in timp ce papila dermala ramane dedesupt intr-o faza de repaus. Este o faza de tranzitie si aproximativ 3% dintre toate firele de par se gasesc in aceasta faza la orice moment dat. Aproximativ 10%-15% dintre toate firele de par se afla in aceasta faze la orice moment dat. Dureaza aproape 100 zile pentru firele de pe scalp si mult mai mult pentru firele de pe pleoape, sprancene, brate si picioare.

La sfarsitul fazei telogen foliculul pilos reintra in faza anagena. Papila dermala si baza foliculului se alatura din nou si astfel incepe sa se formeze un alt fir. Daca firul vechi nu a fost deja eliminat, firul cel nou il impinge pe cel vechi iar ciclul de crestere o ia inca o data de la inceput.In faza telogen foliculul pilos este complet in repaus.

Daca tragi de un fir aflat in aceasta faza vei scaote unul ce are o materie solida, dura, uscata si alba la radacina.

Aproape 25-100 fire in telogen sunt eliminate in fiecare zi.

Ce se intampla?

Tratamentele cu IPL pentru epilare isi propun sa distruga foliculul pilos prin incalzirea selectiva a fiecarei tije de par pana la o temperatura de 70°C.

Laserele genereaza caldura in tija firului de par ce difuzeaza la tintele din celulele stem si matrice pentru a produce leziunile dorite. 

Distrugerea permanenta a parului si protejarea simultana a tesutului inconjurator este o sarcina dificila.In timpul depilarii optice se ating temperaturi care asigura denaturarea proteinelor in celulele ce inconjoara foliculul.

Un tratament conduce in medie la o reducere in numarul de fire temporara in medie cu 70% pentru 3 luni si 15-30% reducere permanenta in numarul de fire. Fiecare tratament suplimentar conduce la o reducere aditionala de 15-30%.

Caldura ce difuzeaza din tija firului de par ucide foliculul si bulbul inconjuratoare, astfel ca nici un alt fir de par nu va mai creste din foliculii lezati. Energia necesara pentru a incalzi tija firului de par este trimisa sub forma unui scurt impuls de lumina foarte intensa rosie si aflata in vecinatatea infrarosu, filtrata selectiv pentru a tinti concentratia inalta de melanina din par in timp ce evita alte structuri ale pielii care ar putea fi lezate, in special vasele de sange.

Melanina din piele absoarbe si ea lumina, astfel ca trebuie luate anumite precautii pentru a ne asigura ca leziunea se produce numai in jurul tijei firului de apr, in special daca pielea este bronzata sau natural pigmentata. 

Este critic ca energia tratamentului sa fie aplicata cu o durata a pulsului care sa fie suficient de lunga pentru a permite energiei generate in epiderma sa se disipeze pana atinge nivelul de leziune tisulara, dar suficient de scurt pentru a permite temperaturii la foliculul de par sa creasca si sa se acumuleze pentru a produce leziunea dorita inainte de a se disipa.

Racirea epidermala este determinanta in a permite fluente mai mari si a reduce durerea si efectele secundare, in special in pielea inchisa la culoare. Atunci cand pielea este deschisa la culoare, trebuie sa utilizez o energie ridicata in epilarea definitiva, iar cand pielea este inchisa la culoare o energie mai scazuta care sa o protejeze de absorbtia mult prea mare a luminii in melanina din piele.

In cursul unui tratament –adica pe parcursul a aproximativ 2 ani , firul de par va suferi modificari de grosime si pigmentatie, si de aceea de cele mai multe ori pacientul trebuie tratat cu mai multe tipuri de aparate sau capete de tratament. Pe parcursul tratamentului firul de par devine mai fin si creste mai incet.

Ce distrugem?

Papila dermala este singura tinta potrivita pentru distrugere, de vreme ce este singura substructura a tijei firului de par care poate reproduce un nou sistem de radacina si prin urmare o noua tija de par. Papila dermala este situata la o adancime de 7-8 mm pentru parul aspru.Indepartarea papilei dermale opreste cresterea parului.

Dar treimea inferioara a tecii dermale este capabila sa aprovizioneze celule noi pentru regenerarea uni noi papile dermale prin infiltarea si transformarea pe locul papilei dermale originale cu recrestere in consecinta a folicului pilos.

Cu indepartarea a mai mult de treimea inferioara a folicului pilos, reformarea papilei dermale este imposibil sa apara si foliculul pilos este destrus permanent in mod eficient. Aceasta se intampla cu lasere si echipamente bine gandite si bine realizate, care de cele mai multe ori costa mult pentru a fi fabricate.

Transformari organice dupa temperatura produsa de laser

In functie de temperatura laserului au loc diverse la nivel celular. Acestea sunt prezentate in tabelul de mai jos. 

Temperatura generata de laser sau IPL

Modificari survenite

45°

Vazodilatere, leziune endoteliala

50°

Disparitia activitatii enzimatice

60°

Dezorganizare a membranelor celulare
Denaturarea proteinelor

70°

Denaturarea colagenului
Permeabilizarea membranelor

80°

Contractia fibrelor de colagen
Necroza celulara

100°

Vaporizarea apei
Deshidrare totala

> 100°

Volatilizarea constituentilor organici