Epilarea laser

Anumite persoane utilizeaza termenul de epilare de lunga durata in loc de epilare definitiva.

Ce se intelege prin epilare de lunga durata?

Reducerea temporara a parului este definita ca o intarzire in cresterea parului, care se mentine de obicei intre 1 si 3 luni, in concordanta cu inducerea fazei telogen.

Este necesar a face o distinctie intre pierdere a parului ( epilare ) permanenta si cea completa. Pierderea completa a parului se refera la o lipsa a parului ce recreste – o reducere semnificativa in numarul de fire recrescute pana la zero.

La aproximativ 2 ani de la inceperea tratamentului, majoritatea foliculilor sunt inlocuiti de folicului de par miniaturizati ( mecanismul dominant ), iar altii sunt inlocuiti o ramasita fibrotica. Ambele descoperiri histologice produc reducere clinica permanenta a parului. 

Pierderea completa a parului poate fi atat temporara cat si permanenta. Reducerea temporara a parului este definita ca o intarzire in cresterea parului, care se mentine de obicei intre 1 si 3 luni, in concordanta cu inducerea fazei telogen. Reducerea permanenta se refera la o reducere semnificativa in numarul de fire de par terminale dupa o sedinta de tratament, care este stabila pentru o perioada de timp mai lunga decat cea a unui ciclu complet de crestere a foliculului de par in orice zona a corpului.

Timpul de relaxare tisulara este timpul pe care trebuie sa il acord pielii pentru a se raci intre doua pulsuri de lumina intensa pulsata.

Timpul de relaxare termica a unui folicul pilos depinde de marimea lui.Epiderma are un timp de relaxare termica foarte mic, din moment ce este o structura foarte subtire. Timpul de relaxare termica al epidermei este de 2-5 msec, iar al foliculului este de 10-30 msec.

Largimea pulsului este intervalul de timp in care energia este livrata.acesta este un parametru-cheie in fototermoliza selectiva, de vreme ce scopu este sa incalzesti tinta dorita si sa minimizezi efectul asupra tesutului inconjurator. In mod obisnuit, largimea pulsului pentru epilare definitiva este intre 10 si 30 msec. Durata pulsului poate varia intre 5 si 40 ms, pentru a rezona cu timpul de relaxare termica al firelor de par atat subtiri, cat si groase.

Lumina albastra cu lungimea de unda de 400-500 nm patrunde in piele pana la 0,1-0,2 mm. Lumina verde cu lungimea de unda de 500-550 nm patrunde pana la 0,2-0,6 mm, lumina galbena 550nm-600 nm patrunde la 0,6-2 mm , iar lumina rosie 600-750 nm patrunde pana la 2-6 mm.

Marimea spotului sau largimea fascicului de laser afecteaza tratamentul.

Teoretic, largimea ideala a fasciculului este aprox de 4 ori mai mare decat adancimea tintei. Laserele pentru epilare au o marime a spotului de 8 pana 18 mmFluenta sau nivelul de energie sunt ale considerente importante. Fluenta este masurata in jouli pe centimetru patrat.

Este important sa faci tratamentul la parametri suficient de inalti pentru a produce folicului pilos leziune permanenta. Totusi, de multe ori puterea aparatului si fluenta declarata sunt in contradictie, aceasta din urma fiind in realitate mult mai mica si deci energia trimisa foliculului este insuficienta pentru a produce efectul scontat.

Tipuri de piele 

Exista o scala a tipurilor de piele numita Fitzpatrick. 

Conform acesteia, exista 6 tipuri de piele numerotate de la 1 la 6, 1 fiind pielea cea mai alba iar 6 pielea africana.

Pentru pielea alba – tipurile Fitzpatrick 1,2 si 3 – energia folosita in epilarea definitiva are un caracter instant, adica o mare cantitate de energie este livrata intr-un timp foarte scurt.

Pentru pielea inchisa – tipurile Fitzpatrick 4,5 si 6 – energia unui puls este divizata in 8 subpulsuri, cu un timp mult mai lung, pentru a permite pielii sa se raceasca intre subpulsuri si pentru a incalzi treptat firul de par pana la 70 grade Celsius.aserele sunt de obicei denumite dupa mediul traversat de lumina pentru a crea lungimea de unda.

Lasere pentru epilarea definitiva 

Numele laserului Nd-Yag vine de la Neodimium-doped yttrium aluminium garnet- este cristalul utilizat ca mediu pentru acest laser. Neodimium si Yttrium apartin metalelor rare,YAG este o structura cristalina artificiala ce a fost utilizata si pentru a simula diamantul si alte pietre pretioase. Lungimea sa de unda este 1064 nm.

Laserul alexandrit are lungimea de unda 755 nm. Exponentul cel mai cunsocut, raspandit si eficient este Gentle Lase de la Candela.Laserul dioda emite la 810 nm. Standardul de aur este Lightsheer de la Lumenis.

Majoritatea echipamentelor IPL emit o radiatie luminoasa cu spectrul aflat in intervalul 400-1200 nm. Ca reper, spectrul vizibil al radiatiei luminoase – cel perceput de ochiul uman – este cuprins intre 625-740 nm si 380-440 nm. Intre aceste doua capete ale intervalului culorile sunt rosu orange galben verde albastru indigo.Nm este subdiviziune pentru metru si reprezinta a miliarda parte si este unitatea de masura convenita pentru lungimea de unda a luminii.

Fiecare cromofor important absoarbe la lungimi de unda diferite ale emisiei luminoase.Cu cat lungimea de unda este mai mare, cu atat adancimea penetrarii in piele este mai profunda. Spre exemplu, 1064 nm – lungimea de unda specifica laserului Nd-Yag- patrunde in hipoderm, iar 532 patrunde in dermul superficial.

Majoritatea radacinilor firelor de par se gasesc la aproximativ 2-2,5-3 mm sub suprafata epidermei – mai profunde in zona bikini si mai superficiale in zona fetei.

Lumina Intensa Pulsata este emisa de lampile flash ce contin gaz xenon.Laserul este un dispozitiv electric si optic ce emite radiatie luminoasa coerenta.Laserul emite lungime de unda unica, lumina intensa pulsata emite un spectru de lungimi de unda.