Despre aparatele IPL- cateva secrete

De multe ori, performanta unui sistem ce lucreaza la parametri clinici este mult mai slaba la multe aparate IPL sau laser de pe piata fata de ceea ce este pretins in brosuri.

Un sistem de epilare de calitate trebuie sa fie capabil sa livreze combinatia optima a parametrilor. Prin analogie, daca vrem sa construim un taburet in care primul picior reprezinta marimea spotului, al doilea dimensiunea pulsului si al treilea fluenta, acesta nu va fi stabil daca unul dintre parametri - respectiv picioare, este mai neperformant - respectiv mai scurt. Astfel, sistemele slabe de epilare definitiva, cu o emisie limitata de energie, fluenta ( energia/suprafata ) poate fi facuta sa para mai mare livrand energia intr-un timp mai lung, ceea este ineficient pentru cea mai mare parte a tratamentelor. 

Cele mai performante echipamente de epilare definitiva cu IPL sunt acelea care au filtre pentru diferite lungimi de unda, din cauza ca papilele dermale ale foliculului pilos se gasesc la diferite profunzimi, culoarea firelor de par variaza de la persoana la persoana si de la zona la zona, la fel si culoarea pielii.

Aparatele pentru epilare definitiva performante au mai multe filtre pentru lungimi de unda diferite, pentru a putea ajunge la diferite profunzimi corespunzatoare diferitelor zone de tratat.

Cele mai uzitate filtre in epilarea definitiva sunt cele de culoare orange, roz si rosie.Filtrele sunt realizate din sticla colorata. La aparatele de varf aceste filtre sunt colorate in sticla, iar la cele ieftine filtrul este acoperit cu un strat de pigment care se decoleaza la un anumit moment.Verificati ca sistemul de epilare definitiva poate emite o energie foarte inalta pentru a livra o fluenta mare cu o dimensiune mare ca spotului si o largime mica a pulsului.

Majoritatea sistemelor existente pe piata nu ofera aceasta configuratie, ele nefiind eficiente.

E bine de stiut ca exista aparate speciale de masurat energia reala emisa de un echipament, ce va permit sa aflati cat de puternica este energia cu care se lucreaza in tratamentul de epilare definitiva.

Aceste aparate au aratat ca la unele aparate care declara fluenta de 40J/cmp, fluenta reala in spectrul de lucru este de fapt de 2 J/cmp!

Pentru a avea resurse necesare de emitere a unei energii inalte, echipamentele cu lumina intensa pulsata trebuie sa aiba capacitori de mari dimensiuni, ceea ce face ca intreg aparatul sa aibe un gabarit important. 

Capacitorii de mari dimensiuni potenti energetic maresc costul echipamentului IPL, de aceea nu veti gasi aparate bune IPL care sa coste putin, desi nu puteti avea garantia ca daca achizitionati un sistem scump veti beneficia de parametri de calitate.

Capacitorii performanti ce emit energie inalta se incalzesc foarte mult in timpul tratamentului, astfel ca este esentiala racirea acestora. Singura racire eficienta este cea cu apa, care este si mai scumpa decat cea cu aer. 

Aparatele IPL racite cu aer sunt slabe - nu au performante bune.

Un alt secret bine pazit al producatorilor de aparate IPL este ca se poate afisa la un echipament de epilare definitiva o fluenta mare ( energie pe centimetru patrat )– asadar sa para ca este foarte puternic si eficient, si in acelasi timp echipamentul sa nu reuseasca sa distruga radacinile firelor de par.

De exemplu, la aceeasi supafata a spotului 10 mm patrati, o fluenta de 60J/cmp utilizata la 10 milisec largimea pulsului este oferita de un aparat ce emite 4712 Watt, in timp ce o fluenta de 35J/cmp utilizata la 40 milisec largimea pulsului este oferita de un aparat ce emite doar...687 Watti!

Secretul sta in timpul de livrare a energiei!

Modul de livrare eficienta a energiei este instant, adica energia foarte inalta este livrata intr-un timp foarte scurt, efectul fiind foarte agresiv asupra celulelor germinative ale foliculului pilos.

Exista un mare pericol in a livra o energie de nivel prea scazut utilizata in epilarea definitiva, pentru ca poate avea uneori efect de stimulare a cresterii parului.

De asemenea, atunci cand energia este mult prea inalta in tratamentul de epilare definitiva, parul este vaporizat si nu exista timp suficient pentru a ajunge la folicul.Cu cat emite o energie mai inalta, cu atat durata de viata a lampii scade, astfel ca sunt unii detinatori de aparate care folosesc energii mult prea scazute si pentru a prelungi viata lampii, iar acest lucru are ca efect ineficienta tratamentului.

Care sistem de epilare este mai bun?

Nici un sistem nu se potriveste la toti pacientii. Fotoepilarea eficienta necesita combinarea a 2-3 sisteme pentru a obtine efecte maxime pentru majoritatea tipurilor de par si piele.

Caracteristicile firului de par se pot schimba pe durata tratamentului de la gros la fin, ceea ce poate conduce la schimbarea echipamentului si parametrilor cu care se lucreaza.

Grafice pentru a arata diferenta intre puterea instantanee mare a unui IPL bun si aceeasi fluenta dar putere mica